Сънната апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с прекъсване на дишането по време на съня. Тези прекъсвания, наречени апнея, продължават от няколко секунди до повече от минута и могат да се появят многократно през цялата нощ. Има три основни вида сънна апнея:

  • Обструктивна сънна апнея (OSA): Това е най-честата форма на сънна апнея. Тя се характеризира с прекомерно отпускане на мускулите в задната част на гърлото по време на сън, което води до частично или пълно блокиране на дихателните пътища. В резултат на това настъпва намаляване или спиране на въздушния поток, което предизвиква силно хъркане, задушаване или задъхване, тъй като човекът се събужда за кратко, за да отвори отново дихателните си пътища. OSA често се свързва със затлъстяването, но може да засегне хора с всякакъв тип тяло.
  • Централна сънна апнея (CSA): CSA е по-рядко срещана и се причинява от проблем с центровете за контрол на дишането на мозъка. Това се случва, когато мозъкът не успее да изпрати подходящите сигнали до мускулите, които контролират дишането. Хората с CSA може да не изпитват същите симптоми на хъркане или задушаване, наблюдавани при OSA. CSA може да бъде свързано с определени медицински състояния, като сърдечна недостатъчност или инсулт.
  • Комплексна или смесена сънна апнея: Този тип е комбинация от обструктивна и централна сънна апнея. Често започва като централна сънна апнея, но с времето се развива в обструктивна сънна апнея.

Симптоми на сънна апнея

Най-честите симптоми на сънна апнея включват силно хъркане, чести събуждания през нощта, прекомерна сънливост през деня, сутрешно главоболие, затруднено концентриране и промени в настроението. Ако не се лекува, сънната апнея може да има сериозни последици за здравето, като повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и злополуки през деня поради лишаване от сън.

Диагнозата на сънна апнея обикновено се прави чрез изследване на съня, известно като полиграфия и полисомнография, при които се следят различни физиологични параметри по време на сън. Възможностите за лечение на сънна апнея могат да включват промени в начина на живот (загуба на тегло, позиционна терапия), терапия с непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP), стоматологични устройства, операция или в някои случаи лекарства. Изборът на лечение зависи от тежестта и основните причини за сънната апнея. Ако подозирате, че имате сънна апнея, важно е да се консултирате със здравен специалист за правилна оценка и лечение.

Scroll to Top