Бутолинов токсин

Бутолинов токсин

Приложение на ботулинов токсин

Лечението с ботулинов токсин в невролог е добре установен терапевтичен подход, използван при различни неврологични състояния, показващи се с повишена мускулна активност, дистония и други неврологични нарушения.

Ботулиновият токсин има както козметични, така и терапевтични приложения. В неврологията, неговото терапевтично приложение се фокусира главно върху неговите свойства за релаксация на мускулите.

Цервикална дистония

 Ботулиновият токсин е одобрен от FDA за лечение на цервикална дистония, неврологично състояние, отличаващо се с неволни спазми на мускулите на шията и анормална позиция на главата. Той може да помогне за облекчаване на мускулните спазми и подобряване на позицията на главата.

Спастичност

Използва се за повлияване на спастичността при състояние на церебрална парализа, инсулт и множествена склероза. Прилага се в определянето на мускулите, като намалява повишения мускулен тонус и подобрява функционалността

Лицев спазъм

Използва се за лечение на хемифациален спазъм, неврологично състояние, представляващо се с неволни спазми на мускулите на едната половина на лицето.

Блефароспазъм

Ефективен е при лечение на блефароспазъм, състояние, при което настъпва неволно затваряне на клепачите поради мускулни спазми.

Мигрена

Ботулиновия токсин е одобрен за профилактика на хроничните мигрени при възрастни. Той се прилага като серия инжекции в мускулите на скалпа и врата, за да се намали честотата и силата на мигренозните пристъпи.

Приложението на ботулиновия токсин

Приложението на ботулиновия токсин може да подобри ефективността на живота на хората с някои неврологични състояния, като например симптомите, свързани с мускулната активност.

В „Невроцентрум“ работим активно за развитие на този терапевтичен подход. Д-р Мавров прилага ботулинов токсин при неврологични заболявания.

Scroll to Top